Mali vodič za „velika“ vretenca
Autor Igor Franić 06.6.2012. ( 5314 pročitano ) Članci istog autora

Vatreni jurišnik (foto: EOL)Tijekom šetnje šumom ili kraj lijepoga jezera sigurno ste vidjeli brze i spretne kukce koji velikom brzinom lete zrakom. No jeste li ikada stvarno obratili pažnju što bi to moglo biti? Ovi leteći kukci zovu se vretenca, a ako sljedeći put kada se nađete u prirodi poželite saznati koja je vrsta vretenca upravo proletjela kraj vas, u nastavku se upoznajte s nekim od naših najčešćih vretenaca.Želimo li promatrati vretenca moramo znati neke osnovne podatke o njima i moramo imati opremu koja će nam pomoći tijekom našeg istraživanja. Najprije, izaberemo mjesto promatranja. Najbolje je vretenca tražiti oko voda stajaćica u toplo doba dana. Ipak, ne treba ih se promatrati ljeti sredinom dana jer se velika vretenca u to vrijeme skrivaju na okolnom granju kako bi izbjegla velike vrućine. Želimo li što bolje promotriti ova mala stvorenja, trebali bismo imati barem mali dvogled. Vretenca su jedno od bogatstava prirode i ne smijemo ih loviti. Umjesto toga uzmimo dvogled i fotoaparat u ruke i krenimo u promatranje. Evo, sada kada smo spremni za naše istraživanje, možemo se upoznati s našim vretencima!

 

 

 

Red: VRETENCA (ODONATA)

 

 

            Podred: ZYGOPTERA – tankostruka vretenca

 

 

1. Ischnura elegans – velika mora

 

Velika mora (foto: EOL)Velika mora parenje (foto: Igor Franić)


Ljubavni par velikih mora

 

Vanjska obilježja: Ovo je jedno od najraširenijih i najčešćih vretenaca u Europi. Mužjak je najčešće plavkaste boje, a lako ga možemo prepoznati po plavoj oznaci na kraju zatka. Ženke mogu biti različitih boja, od zelene i plavo zelene pa čak i ljubičaste.

 

Veličina: 30 – 34 milimetara


 

Vrijeme leta: od travnja do rujna

 

Stanište: Velik broj ovih vretenaca možemo naći oko skoro svake veće bare, močvare ili jezera, ali i oko većine tekućica.

 

Ponašanje: Zadržavaju se uz  rub vode u velikom broju. Često se odmaraju na biljkama koje rastu u ili uz jezero. Lete polagano kao i sva ostala tankostruka vretenca, a njihova plava pruga lako je uočljiva.

 

 

 

2. Calopteryx splendens – prugasta konjska smrt

Konjska smrt (foto: EOL)

Prugasta konjska smrt odmara na travi

 

Vanjska obilježja: Ovo je dosta veliko vretence metalno plave boje koje ćemo najlakše prepoznati po debeloj plavoj pruzi koja se nalazi na njegovim širokim krilima te po dugačkim crnim nogama.

 

Veličina: 45 – 48 milimetara

 

Vrijeme leta: od svibnja do rujna

 

Stanište: Izbjegava hladne i brze rijeke, ali je vrlo čest na ostalim tekućicama sporoga toka. Često ga možemo naći i na stajaćicama.

 

Ponašanje: Leti sporo i lagano poput leptira, nisko iznad vode u potrazi za hranom. Mužjaci često znaju odlutati daleko od svog jezera pa se nemojte začuditi vidite li ga i usred grada. Kada se odmara, zadak je podignut u zrak, a krila su spojena iznad zatka. Mužjak često privlači ženke složenim zračnim plesom u kojemu pokazuje svoja plava krila.

 

 

3. Platycnemis pennipes – bjelonoga potočnica


Bjelonoga potočnica (foto: EOL)Bjelonoga potočnica (foto: EOL)


Bjelonoga potočnica


Vanjska obilježja: Lako se prepoznaju po blijedo plavoj boji, širokoj glavi i perjastim nogama. Kao što i samo ime kaže, noge su im bijele boje, a stražnji je par proširen i nalikuje peru (fotografija dolje).

 

Veličina: 35 – 37 milimetara

Vrijeme leta: od svibnja do rujna (najbrojniji u lipnju i srpnju)


Stanište: Najčešće ih možemo naći na poplavnim područjima, rijekama, jezerima, ali i na staništima koje su napravili ljudi , kao npr. kanali i ribnjaci.

 

Ponašanje: Mužjaci često svoje bijele noge pokazuju drugim mužjacima prijetećim tonom. Mužjak često prati ženku prilikom polaganja jaja na plutajući žuti lokvanj, ali i drugo vodeno bilje te se na jednome mjestu mogu naći velike grupe parova koji polažu jajašca.

 

 

            Podred: ANISOPTERA – debelostruka vretenca

 

 

4. Anax imperator – veliki car


Veliki car (foto: EOL)

Veliki car - jedno od naših najvećih vretenaca 


Vanjska obilježja: Lako prepoznatljiv po svojoj veličini. Naime, ovo je jedno od naših najvećih vretenaca, a ako niste sigurni je li to baš on samo provjerite ima li prsa zelene boje, a zadak plave.

 

Veličina: 66 – 84 milimetara

 

Vrijeme leta: najbrojniji od lipnja do kolovoza

 

Stanište: Možemo ga naći na velikim vodama stajaćicama (jezerima, močvarama itd.) i to onima koje su gusto obrasle biljem. Ovo je vretence afričkog podrijetla, no nedavno se proširio i na velik dio sjeverne Europe.

 

Ponašanje: Mužjaci velikom brzinom lete svojim područjem štiteći ga od drugih mužjaka, dok ženka, bez pratnje mužjaka, polaže jajašca na plutajuće bilje poput žutog lokvanja i drugih.

 

 

5. Epitheca bimaculata – proljetna narančica

 

Vanjska obilježja:  Tijelo joj je potpuno narančasto ili smeđe boje s crnim oznakama.  Oba para krila su tamnožute boje dok stražnja na svojoj bazi imaju dvije crne mrlje.

 

Veličina: 55 – 65 milimetara

 

Vrijeme leta: svibanj i lipanj

 

Stanište: Nalazimo je u malim, ali dubokim lokvama, jezerima i ribnjacima koji su obrasli gustim biljem. Odrasla vretenca se često mogu udaljiti daleko od vode i vrlo su dobri letači.

 

Ponašanje: Proljetna narančica je ugrožena vrsta vretenca zbog uništavanja staništa te se njezin broj u prirodi smanjuje. Mužjaci lete vrlo dobro, ali i brzo te najčešće lete oko 30 do 50 centimetara iznad vode. Vrlo su sramežljiva vrsta i lete samo kratak dio godine pa su teško uočljivi.

 

 

6. Crocothemis erythraea – vatreni jurišnik


Vatreni jurišnik (foto: EOL)

Vatreni jurišnik (foto: Igor Franić)

Uočljivi vatreni jurišnik raširenih krila 

Vanjska obilježja:  Prepoznavanje ovog vretenca neće biti nikakav problem. Vatreno crvena boja njegovog tijela jako se dobro ističe u okolnoj vegetaciji.

 

Veličina: 36 – 45 milimetara

 

Vrijeme leta: od svibnja do rujna

 

Stanište: Nalazimo ga na gotovo svakoj većoj stajaćici, kao npr. jezerima, barama, močvarama itd.

 

Ponašanje: Kada se umori od patroliranja svojim područjem, često se vraća na istu grančicu s koje ima dobar pogled oko sebe. Vrlo je dobar i brz letač, no zbog svoje boje je i jako dobro uočljiv. 

Želite li upoznati još neke česte vrste vretenaca u našim krajevima pročitajte sljedeći članak: Mali vodič za „velika“ vretenca II.

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
17.9.2020. - Bioteka otvorila upise u novu sezonu STEM radionica!
08.10.2019. - Odabrano je 20 škola za sudjelovanje u projektu LORA!
17.9.2019. - Produljen je rok za prijavu škola za projekt LORA!
08.9.2019. - Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u inventivnom projektu za obrazovanje
31.8.2018. - Uspješno dovršen 2. razred PANDA edukacije!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.

Poveznice

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.