Kaspijsko jezero – najveće jezero na svijetu
Autor Barbara Žeželj 24.5.2012. ( 27667 pročitano ) Članci istog autora

Kaspijsko jezero (foto: NASA)Većini nas Kaspijsko jezero je poznato sa satova geografije kao „crta razgraničenja“ između dvaju kontinenata - Europe i Azije. No, je li ti poznata činjenica da je to ujedno i najveće jezero na svijetu? Na njegovim obalama smjestilo se, ni manje ni više, nego čak 5 država! Na geografskoj karti potraži koje su to države!Površina Kaspijskog jezera, kojeg se često naziva i zatvorenim morem, iznosi 376.400 km 2  te je skoro 5 puta veće od drugog najvećeg jezera svijeta, Superior ili Gornjeg jezera (snalaženje na karti možeš vježbati tražeći ovo jezero, mi ti nećemo otkriti gdje se ono točno nalazi). Kaspijsko jezero je dugo 1200 km, a široko između 210 i 436 km.

Povijest postanka ovog gigantskog jezera seže daleko u prošlost, točnije prije 5.5 milijuna godina (otprilike u to vrijeme pojavili su se i prvi hominidi iz roda Australopithecus u Africi). Jezero je bilo dio oceana koji se zvao Tethis, a bio je povezan s Atlantskim i Tihim oceanom. Pomicanje kontinenata tijekom prošlosti uzrokovalo je prekid povezanosti s tim oceanima, kao i opadanje razine vode, te se jedan dio oceana našao zarobljen između kopnenih masa. Kaspijsko jezero danas nazivamo endoreičko (što znači da voda iz jezera nikamo ne otječe). Znaš li na koje načine se voda gubi u takvom jezeru? Točan odgovor je isparavanjem!

Razina jezera iznosi -26,5 metara, čime je ono depresija (dio Zemljine kopnene površine ispod razine mora, dakle ispod 0 m apsolutne visine). Volumen, odnosno ukupna količina vode u jezeru, je 79.319 km3 i čini 40% volumena svih jezera svijeta. Volumen ovisi o količini vode koja dospijeva u jezero putem rijeka. Nevjerojatan broj od oko 130 rijeka utječe u jezero, od kojih je najveća i najznačajnija rijeka Volga. Važno je spomenuti i da je Kaspijsko jezero slano jezero, a u zaljevu Kara-Bogaz-Gol i do 10 puta slanije od Jadranskog mora (na tom mjestu slanost mu je 300 ‰).

Kaspijski tuljan (foto: Wikipedia)

Kaspijski tuljan endem je ovog područja i ugrožena je vrsta


Osim po veličini, Kaspijsko jezero poznat je prostor ekspolatacije nafte i zemnog plina. Jezero karakterizira bogata flora i fauna, a njegova izoliranost omogućila je razvoj mnogih endemskih vrsta (najzanimljivija vrsta je kaspijski tuljan Phoca caspica).

 Kako su jedini izvor svježe vode za Kaspijsko jezero rijeke, mnogi stručnjaci se boje mogućnosti kanaliziranja i gradnje hidroelektrana na tim rijekama, što bi ovakvu veličanstvenu tvorbu moglo odvesti u zaborav!

Ocjena: 7.00 (5 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Čovjek

Evolucija

Okoliš

Poveznice

Ostali članci o Zemlji
Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.