Lisnati morski zmaj
Autor Sandra Kolundžija 29.5.2012. ( 8709 pročitano ) Članci istog autora

Riba morski zmaj (foto: ryanphotographic.com)Skupina: ribe

Način prehrane: mesojed

Duljina:  do 35 centimetara

Rasprostranjenost: južna i istočna obala Australije

U morskim vodama oko južne Australije, mreškaju se alge i cijele šume kelpa (divovskih algi), a zajedno s njima ljuljuška se i listasti morski zmaj. Morski zmajevi su se okitili lelujavim, maslinastozelenim listolikim nastavcima po cijelom tijelu zbog čega izgledaju gotovo isto kao i alge među kojima žive, a svojim pokretima čak i oponašaju njihovo ljuljuškanje! Tako su morski zmajevi jedine životinje na planetu koje se skrivaju – kretanjem. Lisnati nastavci služe samo za kamuflažu, a zmajevi se kreću pomoću sićušnih prozirnih peraja na leđima i sa strane vrata. Vanjska površina tijela građena je od koštanih prstenova i tvrda je poput oklopa. Istovremeno je i jako kruta pa im se teško kretati (kao i vitezovima u oklopu).

Najdraža hrana su im račići rašljonošci koje pronalazi u blizini algi u čijoj se sjeni skrivaju, a usisavaju ih pomoću svoje cjevolike njuške. Lisnati morski zmajevi mogu pomicati jedno oko neovisno o drugome tako da mogu pratiti kretanje životinja u svojoj okolini, a da pritom ne odaju svoju nazočnost.

Kao i kod njihovih rođaka, morskih konjica i šila, roditeljske dužnosti obavlja mužjak. Ženka samo pričvrsti jaja na naboranu površinu s donje strane mužjakova repa. Četiri do šest tjedana mužjak čuva i nosi jaja iz kojih tada počnu izlaziti minijaturni lisnati zmajići. Tata im pomaže da izađu tako da trese rep ili ga trlja o alge.

Čim mali morski zmajići (veličine smokija) napuste sigurnost očevog repa, moraju se brinuti sami za sebe i samostalno tražiti hranu. Tako sićušni, lak su plijen ribama i rakovima te nažalost samo jedan od njih 20 preživi do odrasle dobi.

Želiš istražiti ovu temu još više? Klikni ovdje!

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Čovjek

Evolucija

Okoliš

Moja Zemlja

Poveznice

Ostali članci o živom svijetu
Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.