Iglozub strašni
Autor Sandra Kolundžija 29.5.2012. ( 7868 pročitano ) Članci istog autora

Chauliodus sloani (foto: Sonke Johnsen)Skupina: ribe

Način prehrane: mesojed

Duljina: do 35 cm

Rasprostranjenost: umjereni i tropski oceani, na dubinama od 400 do 2800 m

Iglozub strašni (Chauliodus sloani) s pravom nosi svoje strašno ime. Njegove ogromne čeljusti optočene su igličastim prozirnim zubima, toliko velikima da mu ne stanu u usta. Ponosno drže Guinnesov rekord za najveće zube u odnosu na veličinu glave među svim poznatim ribama. Tijekom dana iglozubi borave u dubljim dijelovima oceana, a noću se dižu u pliće vode gdje ima više hrane, iako je i tamo nema baš previše. Čeljusti su posebno preobražene tako da se mogu jako, gotovo okomito, rastvoriti, a srce i škrge pomiču se prema natrag i dolje da naprave mjesta za prolaz hrane. Tako mogu progutati ribu veliku kao pola njihovog tijela!

Svoj plijen napadaju velikim brzinama, a neke druge vrste iglozuba imaju na sebi svjetlosne organe[1] i zanimljivu strategiju lova koja bi se ukratko mogla nazvati „sjedi i čekaj“. Stoje nepomični u vodi i mašu svjetlećim mamcem oko glave privlačeći male račiće i ribe da priđu bliže, a tada ih zgrabe svojim strašnim čeljustima.

Budući da ima malo hrane u njihovom okolišu, iglozubi vrlo štedljivo troše energiju koju dobivaju iz hrane. Vjeruje se da mogu preživjeti jedući samo jednom u 10 dana.

Iako opakog izgleda, iglozubi su male ribe koje narastu do duljine od 35 cm. Obično su tamne boje da bi bili što neprimjetniji. Dva su razloga za to: prvi je da ih njihovi neprijatelji kao što su dupini i morski psi teže opaze, a drugi je da ih potencijalni plijen teže opazi. 

Uzduž bokova ili donje strane tijela ribe često se nalaze redovi sićušnih svjetlosnih organa koji mogu stalno svjetliti ili se paliti i gasiti. Ako ti organi proizvode svjetlo jednake jačine svjetlu koje dopire s površine, njihova silueta gledana odozdo potpuno je nevidljiva grabežljivcima.

Uz iglozuba strašnog, u morskim dubinama živi i mnogo njihovih srodnika zmijozuba koje možeš pogledati u ovom kratkom horor videu:

(S dopuštenjem (c) 2011 MBARI)

 

Želiš istražiti ovu temu još više?

Klikni ovdje i prelistaj predloženu knjigu:

Matoničkin I (urednik): Životinje, velika ilustrirana enciklopedija, Mozaik knjiga, Zagreb, 2. izdanje,2001.[1] Svjetleći organ može stvarati svjetlost u procesu koji se naziva bioluminiscencija.

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Čovjek

Evolucija

Okoliš

Moja Zemlja

Poveznice

Ostali članci o živom svijetu
  • [24244] Životinje - Seobe ptica u jesen

    foto: flickr.comTiho i polako stiže nam jesen. Mijenja ruho drveću, donosi maglu te mnoge plodove. No, kamo odlaze p...

  • [16668] Životinje - Kad kukci zapjevaju

    Zeleni konjic, Tettigonia viridisima (foto: Wikimedia Commons)Onda počinje tulum! Dobro, ne baš tulum, ali zabava zasigurno. Zašto? Pa zato jer je ljeto koje ugl...

  • [11013] Vijesti i zanimljivosti - Zanimljivosti iz svijeta prirode

    Pročitajte tko su „staklene“ žabe, što radi „svjetleća“ riba, koji je najteži kukac na svijetu i jo&...

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.