Vretenca
Autor Igor Franić 28.5.2012. ( 22299 pročitano ) Članci istog autora

Vilin dorat (foto: Igor Franić)Gotovo svi koji ih vide kako bez napora, velikim brzinama lete zrakom, ostanu zapanjeni ovim letećim kukcima. Njihove boje, od vatreno crvene, preko zelene metalnog odsjaja do nebesko plave, čine ih lijepim ukrasom brojnih jezera. No, ovi su kukci puno više od samo lijepog prizora, oni su aktivni grabežljivci koji siju strah među ostalim kukcima istoga područja. Svojom prisutnošću pokazuju nam u kakvome je stanju neko jezero ili močvara, a osim toga na Zemlji su već jaaako dugo vremena. Pa, pogledajmo ih sada malo bolje i uđimo u svijet vretenaca!Ako ste ikad čuli za vilinog konjica, konjsku smrt, staklare, zmijace ili čavle morate znati da se pod svim ovim imenima kriju vretenca. Ljudi su im nadjenuli ovakva imena jer su im se ili divili ili ih nisu dovoljno poznavali zbog čega su ih se bojali. Vretenca (Odonata) su poprilično veliki kukci te naše vrste mogu narasti do 8,5 centimetara kao npr. veliki car (Anax imperator).

Jeste li znali? Vretenca su starija i od dinosaura!


Vretenca su se na Zemlji pojavila prije više stotina milijuna godina, puno prije nego što su i dinosauri hodali Zemljom, i od tada se baš i nisu puno promijenili. Imaju po dva para krila, a zanimljivo je to što u letu kada prednjim parom zamahuju prema gore, stražnjim zamahuju prema dolje, i obrnuto. Ovakva krila daju im odlične letne sposobnosti. Mogu letjeti prema gore, dolje, lijevo i desno, a ako žele mogu letjeti čak i unazad, pa i stajati u mjestu.

Oni su i najbrži letači u svijetu kukaca pa zbog toga moraju imati i jako dobar vid. Njihove složene oči sastoje se i od 10 tisuća malenih okašaca koja izgledaju poput malih pčelinjih saća. Ovim očima vretenca mogu istovremeno gledati na sve strane i uočiti plijen na udaljenosti od čak 40 metara!

Složeno oko vretenca (foto: EOL)Ženka velikog cara (foto: EOL)

 

   Složeno oko vretenca (lijevo), ženka velikog cara (Anax imperator) polaže jajašca (desno)


Proždrljive ličinke

Budući da im se život sastoji od odraslog i ličinačkog stadija kojeg provode u vodi, najčešća mjesta na kojima ih možemo naći su vode stajaćice, poput jezera, močvara, bara, ali i tekućica kao što su potoci i rijeke. Ličinka vretenaca jako je čudno biće. Ona cijeli svoj ciklus provede u vodi dišući škrgama, koje su ipak malo drukčije od onih ribljih. Ličinke su vrlo grabežljive i proždrljive, a hrane se kukcima, punoglavcima žaba pa čak i malim ribama! Hvataju svoj plijen čeljustima koje mogu izbaciti poput opruge, a nazivaju se krinka. Vretence će u obliku ličinke provesti i do tri godine, a tada će se presvući po posljednji put, dobit će krila i otići u svijet.

90 dana odraslog života

Život odraslog vretenca sastoji se od lova na mušice i komarce, obrane svog teritorija i pronalaska spolnog partnera. Sve ovo mora napraviti u najviše 90 dana jer to je najdulje što život odraslih vretenaca traje, a često i puno kraće.

Iako su vretenca svuda oko nas, znamo li zašto su važna i koje nam koristi donose? Za njih se kaže da su bioindikatori stanja okoliša, a to znači da tamo gdje se pojavljuju određene vrste okoliš je zdrav i u dobrome stanju. Također, vretenca kontroliraju brojnost komaraca i ostalih malih kukaca. Zbog svega toga, ali i njihove ljepote, moramo ih sačuvati, naučiti nešto o njima i pobrinuti se da okoliš u kojemu žive ostane netaknut dom ovim zanimljivim vrstama kukaca.

A sad kapu na glavu, bilježnicu u ruke, tenisice na noge i otrči u lijep ljetni dan proučavati vretenca u svojem susjedstvu! Prije toga svakako prouči naš "Mali vodič za 'velika' vretenca"!

Ocjena: 8.00 (15 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: kukci   veliki   vretenca   ličinka   car  
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Čovjek

Evolucija

Okoliš

Moja Zemlja

Poveznice

Ostali članci o živom svijetu
  • [22300] Životinje - Vretenca

    Vilin dorat (foto: Igor Franić)Gotovo svi koji ih vide kako bez napora, velikim brzinama lete zrakom, ostanu zapanjeni ovim letećim...

  • [21795] Biljke - Upoznaj najveći cvijet i najveći cvat na svijetu!

    foto: flickr.comU ovo doba godine, kada tople sunčeve zrake sve češće probijaju kroz meke, prozračne oblake i zagrij...

  • [10430] Životinje - 3 velike zvijeri Hrvatske

    foto: flickr.comSvatko od vas je barem jednom u životu bio u šumi ili na livadi, uživao u svježem zraku, divnom danu...

Registracija
Korisničko ime:
Lozinka:

Zapamti meNe sjećaš se lozinke?

Registriraj se!

Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.